Історія та становлення ДЛ «Три колони» під №1

«Достойна Ложа з особливою назвою «Три Колони» законно заснована на сході міста Києва 5788 року істинного світла, пробуджена 3 квітня 5993 року істинного Світла під No785 під покровом Великої Національної Ложі Франції, а з 24 вересня 6005 року істинного Світла належить до Великої Ложі України під No1.  Ложа іменується Свято-Іванівською та працює за Давнім та Прийнятим Шотландським Обрядом.» даний текст відомий кожному з багаточисленних Братів, які відносились чи відносяться до ДЛ «Три колони».

Історія ДЛ «Три колони», міцно увійшла в велику 200-т річну історія українського масонства, вперше ця назва була встановлена в 5788 році, це була одна з численних Лож які працювали на теренах України до військової агресії та вторгнення більшовицької Росії.  Деспотичний режим який охопив велику частину світу заборонив всі організації які сповідували свободу, рівність та вільнодумство. Масонство у всі часи завжди об’єднувало інтелігенцію в країнах де воно існує. Саме ці люди і отримали саме тяжке переслідування від комуністичного режиму, каторги та розстріли поставили велику крапку на існуванні та розвитку масонства в Україні.

Заради збереження вільного мулярства у Франції, українські емігранти та їхні нащадки долучилися до масонерії і з здобуттям Україною незалежності розпочали шлях відродження українського масонства.

Шлях відродження українського масонства розпочався зі створення ДЛ «Vox Ukraine» (Голос України) №117 на Сході Парижу. ДЛ «Голос України» працювала в Парижі, як французька-українська Ложа, двері цієї Ложі були відкриті для всіх хто стукався в них з України.

Станом на 5993 рік Братами ДЛ «Голос України» стали кілька громадян України і бажаючих долучитися було чимало. Постало питання про створення першої Ложі, яка буде працювати на теренах України. Тому 3 квітня 5993 року істинного Світла під No785 була пробуджена ДЛ «Три колони», що розпочала свої роботи в Україні під покровом Великої Національної Ложі Франції з вересня 5993 року.

Ложа отримала 7 майстрів Братів та розпочала свої праці, через деякий час в ДЛ «Три колони» числилося близько 20 Братів. На яких ліг головний тягар по розвитку масонства України. До 5999 року Брати набували нового для себе досвіду, приймали багато у себе Братів з Франції і самі заради знань відвідували праці в Парижі.

І ось настав той час коли кількість Братів дозволила розпочати новий виток розвитку українського масонства і в 5999 році з допомогою ДЛ «Три колони» була створена ДЛ «Каменяр» (м. Львів), в подальшому зусилля Братів Ложі вилилися в появу ДЛ «Фенікс» (м. Харків), ДЛ «Золота акація» (м. Одеса).

Завдяки наполегливій праці Братів ДЛ «Три колони» появилась можливість об’єднання українських Лож, що працювали під покровом Великої Національної Ложі Франції, в Дистрикт Лож із самостійним управлінням уже з центром в Україні. А через 5 років 24 вересня 6005 року у Парижі у Великому храмі Великої Національної Ложі Франції, разом з Великою Ложею Австрії, було проведено ініціацію Великої Ложі України.

Ця подія стала фінальним акордом усіх Братів ДЛ «Голос України», що впродовж десятків років зберігали українське масонство в Парижі та Братів ДЛ «Три колони», які взяли на себе відповідальність за створення та розвиток масонства в незалежній Україні, довели взяті на себе зобов’язання, які допомогли Україні стати в один ряд з Великими Ложами Світу, за що ДЛ «Три колони» по праву отримала №1 в реєстрі Лож, які працюють під покровом Великої Ложі України.

Варто зазначити, що шлях цей не був простим і безпроблемним. Багато років довелося боротися з намаганнями надміру комерціалізованого італійського масонства та надміру політизованого російського масонства включити Україну в сферу своїх інтересів. Не всі старі і впливові Великі Ложі світу розуміли процеси, які відбувалися тоді в Україні. Проте, принципово дотримуючись духу і старовинних традицій Масонства, положень його документів, Братам вдалося уникнути поглинання і створити дійсно незалежну Велику Ложу України.

Багато Братів, які були членами ДЛ «Три колони» та які приклали максимум зусиль для розвитку масонства України уже не з нами і відбули на Вічний Схід, багато Братів працюють та продовжують розвивати масонство в Україні і зараз, імена і одних та других назавжди увійшли в новітню історію українського масонства та історію становлення ДЛ «Три колони».