Давній і Прийнятий Шотландський Ритуал

Віриш в Бога, дотримуєшся принципів доброчесності, відчуваєш себе вільною Людиною? Що ж, значить, теоретично ти можеш стати вільним мулярем.

Сьогодні в світі налічується мільйони Братів. Проте, масонство, саме по собі - це не просто братська організація чи якась абстрактна спільнота, це орден, кожен член якого має права та обов’язки. Кожен з Братів працює у майстерні, її ще також називають «ложею» або «храмом». Достойна Ложа – це адміністративно-організаційна одиниця масонства.

Кожна нова ложа повинна мати відповідний патент на своє існування. Цей документ видає Велика Ложа країни, в якій вона працює. Очевидно, що при відсутності патенту масонська ложа не має права здійснювати свою діяльність.

При цьому, кожна ложа зобов’язана визначитися за яким Ритуалом вона буде працювати. Нині в світовому масонстві існує значна кількість Ритуалів: Англійський, Йоркський, Давній і прийнятий шотландський, Emulation.

Варто зазначити, що на території однієї країни можуть працювати ложі за різними Ритуалами, ба більше, таке розмаїття можна зустріти навіть в одному місті. Це означає, що брати мають можливість глибше пізнавати не тільки символізм масонства, а й самих себе. 

Далі, будемо говорити про один з найбільш поширених в світі, в тому числі і в Україні - Давній та прийнятий шотландський Ритуал (скор. ДПШР). Для вільних мулярів, Ритуал – це шкала, порядок рівнів посвячення, які слідують у певній послідовності та адмініструються єдиним органом.

Перші три ступені або градуси ложі – це Учень, Підмайстер, Майстер. Навіть якщо згадати Конституцію Андерсона, то можна побачити, що це основні ступені, а все що вище третього градусу – це додаткові.

Альберт Пайк уклав ДПШР на основі Ритуалу Покращення, який з самого початку свого існування складався з 25 ступенів посвячення, але з плином часу, був доопрацьований і налічував вже 33 ступені.

Вільний муляр, який отримав світло, був прийнятий, посвячений до певної ложи відправляється у подорож за пошуками Слова та пізнання самого себе. Шотландський Ритуал взяв за основу триєдинство тіла, душі і духа. Під час подорожі і пошуків, ініційований масон буде послідовно проходити певні етапи свого пізнання, під час яких, він, сам або за допомогою братів, зможе віднайти власні вади, які заважали йому прогресувати в духовному чи світському світі.

Важливо підкреслити, що, незважаючи на наявність 33 ступенів посвячення, у масонстві немає ступеня вищого за Майстра. І одним з найважливіших принципів масонства – є рівність усіх Братів між собою незалежно від віку, матеріального, духовного статусу чи ступеня посвячення. Тому, ступені, які йдуть після Майстра можна вважати додатковими джерелами пізнання та розвитку.